Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en biedt veel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo kun je langs de Ljubljanica-rivier wandelen, de Tromostovje (drie bruggen), de kanalen, het marktplein met vele mooie gebouwen en het kasteel zijn zeker de moeite waard.

Ljubljana centrum met kanalen

Bezienswaardigheden

Hieronder vindt u enkele bezienswaardigheden in en rondom het centrum van de stad, evenals informatie over entreeprijzen, afstand tot het centrum en coördinaten.

Het kasteel van Ljubljana

Dit middeleeuwse kasteel biedt een prachtig uitzicht over de stad. De entreeprijzen variëren afhankelijk van de gekozen toegangskaart. Voor volwassenen kost de toegangsprijs voor het kasteel ongeveer 13 euro. Het kasteel ligt op ongeveer 1,2 kilometer van het centrum en de coördinaten zijn 46.0472° N, 14.5045° E.

Prešerenplein

Dit is het centrale plein van de stad, vernoemd naar de beroemde Sloveense dichter France Prešeren. Het plein is omgeven door prachtige gebouwen en biedt veel cafés en restaurants. Er zijn geen entreeprijzen voor het plein en het ligt in het hart van het stadscentrum.

Ljubljanski Grad

Dit is het gemeentelijk museum van de stad en biedt verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis en cultuur van de stad. De entreeprijzen variëren afhankelijk van de gekozen toegangskaart. Voor volwassenen kost de toegangsprijs ongeveer 7 euro. Het museum ligt op ongeveer 900 meter van het centrum van Ljubljana en de coördinaten zijn 46.0471° N, 14.5082° E.

Tivolipark

Tivolipark is een van de grootste en mooiste stedelijke parken van Slovenië. Het park is gelegen op ongeveer 2 kilometer ten noorden van het stadscentrum en heeft de coördinaten 46.0546° N, 14.4886° E. Het park werd in de 19e eeuw ontworpen door de Franse landschapsarchitect Jean Blanchard en is bezaaid met prachtige bloembedden, bomen, vijvers en fonteinen. Het park is ook de thuisbasis van het Tivoli-kasteel, dat nu dienst doet als het Museum voor Moderne Geschiedenis van Slovenië.

Ljubljanski Grad

Ljubljanski Grad, of Ljubljana Castle, is een middeleeuws kasteel dat hoog boven de stad Ljubljana uitkijkt. Het ligt op ongeveer 1,3 kilometer van het stadscentrum en heeft de coördinaten 46.0490° N, 14.5089° E. Het kasteel werd gebouwd in de 11e eeuw en heeft een rijke geschiedenis als residentie, gevangenis en militaire installatie. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristische attractie, met tentoonstellingen, concerten en andere evenementen die het hele jaar door plaatsvinden.

Stolnica, of de Sint-Nicolaaskathedraal

Stolnica, of de Sint-Nicolaaskathedraal, is een prachtige kathedraal in het hart van Ljubljana, op ongeveer 400 meter ten noorden van het stadscentrum en met de coördinaten 46.0489° N, 14.5049° E. De kathedraal werd gebouwd in de 18e eeuw en heeft een indrukwekkende barokke gevel en interieur. Het is de zetel van de aartsbisschop van Ljubljana en een belangrijke religieuze en culturele locatie in de stad.

Geschiedenis

De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. De eerste nederzettingen in het gebied dat nu Ljubljana is, waren van de Keltische stam de Taurisci in de 4e eeuw voor Christus. Later kwamen de Romeinen en bouwden een militaire nederzetting op de plek van de huidige stad.

In de Middeleeuwen was het een belangrijk handelscentrum en was het lid van de Duitse Hanze. Het werd geregeerd door verschillende heersers, waaronder de Habsburgers, de Venetianen en de Fransen, voordat het deel uitmaakte van Joegoslavië na de Eerste Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Slovenië een deel van communistisch Joegoslavië en bleef dat tot het uiteenvallen van Joegoslavië in 1991. Sindsdien is Ljubljana de hoofdstad van de onafhankelijke staat Slovenië.